Közeledünk a fenntarthatósághoz?

0502
A Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács, Parasznya Község Önkormányzata és a Holocén Természetvédelmi Egyesület közös szervezésében valósult meg 2017. április 26-án a Közeledünk a fenntarthatósághoz? című rendezvény, amely a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia Második Előrehaladási Jelentésének elkészültét hivatott segíteni. A rendezvény helyszínéül a Parasznyai Művelődési Ház és Könyvtár szolgált.

Az esemény megnyitóját Horváth Jánosné Parasznya Község Polgármestere tartotta, aki ismertette a települést a résztvevők számára.

Dr. Bartus Gábor, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács titkára felszólalásában kiemelte, hogy Magyarországon már 2013-óta létezik elfogadott Nemzeti Fenntartható Fejlődés Keretstratégia, amely a hazánkra vonatkozó célokat rögzítette. A Nemzeti Fenntartható Fejlődés Keretstratégia első jelentése elsősorban az erőforrások állapotáról szólt. Ez felöleli a humán, a társadalmi, és a gazdasági erőforrásokat is. A vizsgálat alá vont erőforrások tekintetében azt találták, hogy egyetlen erőforrás sincsen közepesnél jobb állapotban, és javuló tendenciával. A Nemzeti Fenntartható Fejlődés Keretstratégia a fenntarthatósági célokat magyar kontextusba helyezte, azokat a magyar viszonyokra alakította. Így tehát elmondható, hogy „a fenntartható fejlődés saját nemzeti érdeke a Kárpát-medencei magyarságnak.”

Dr. Gyulai Iván, az Ökológiai Intézet Alapítvány igazgatója a fenntartható és fenntarthatatlan mezőgazdaság témáját ismertette. A fenntartható mezőgazdaság akkor válik fenntarthatóvá, ha a mezőgazdaság úgy bánik az általa használt erőforrásokkal, hogy azok képesek legyenek megújulni.

Dr. Nagy József a Bükk- Térségi LEADER Egyesület vidékfejlesztési szakmai igazgatója a megújuló energiahasznosítás 15 éves tapasztalatait osztotta meg a megjelentekkel.

Végezetül a forráshiányos települések problémái, a foglalkoztatás nehézségei, a gazdálkodás kihívásai problémakört fejtette ki Kiss József a HOLOCÉN Természetvédelmi Egyesület elnöke.

A mai rendezvény összefoglalásaként elmondható, hogy tartalmas, interaktív esemény volt. A résztvevők aktívan hozzászóltak az előadások témáihoz, amely egyik pillére a stratégia felülvizsgálatának.

helyitermek2

htskk logo

gtnylogo

allamkincstar

naturama

 

                                                                       uszt 2020 logo   EU zaszlo RGB   mva logo   leader