X. Vármentő Hét

Időpont: 2017. július 31 - augusztus 5.

Ez az a hét, amely során kutathatjuk a falakat borító sűrű omladékot, leáshatunk a pincékbe, feltárhatjuk a vár udvarait. Évről évre újabb tudással gazdagodhatunk Szádvár egykori képéről, rejtélyes múltjáról, életéről és pusztulásáról.


x varmento het


Az idei ásatáson a Nemzeti Várprogram előkészítését kezdhetjük el, illetve a tavalyi kutatásokat folytatnánk a belső vár területén, s lehetőség szerint a vár egykori kápolnájában is árkot nyitunk.

A feltárás a vár területén hétfőtől szombatig 8:00 - 15:30-ig tart. Hétfőn természetesen érkezési sorrendben lehet az ásatáshoz csatlakozni. Az utolsó kutatási nap a péntek, a szombati napon kerül sor az árkok visszatöltésére, és a terep rendezésére. Kérjük, ha teheted, maradj velünk szombaton is, hogy minél hatékonyabban rendbe tudjuk tenni a várat a következő ásatásig.

Tízórai szünetet tartunk délelőtt 10.00-kor (15 perc), ebéd 12.00-12.30-ig, a hőségszünet 14.00-14.15-ig tart. Az eredményes és színvonalas munka érdekében kérjük ezen időpontok betartását.

Sajnos, csak korlátozott számban vannak szerszámaink, ezért kérjük, hogy lehetőség szerint hozz magaddal a köves omladékban való kutatásra alkalmas eszközöket. Elsősorban ezeket tudjuk jól használni:

· munkáskesztyű
· ásó, lapát, csákány, kapa
· reszelő
· feszítővas
· balta, metszőolló, ágvágó
· erősebb spakli, szenes vagy kerti kislapát
· egyenes élű horoló, kaparó
· ecset, kisebb méretű cirokseprű
· fémrács vagy földrosta

Kérünk mindenkit, hogy ebédre a várban elfogyasztható szendvicsről, megfelelő mennyiségű ivóvízről, kalapról, kendőről gondoskodjon magának.

A Vármentő héten bázisunk a Szögligettől északra található Szalamandra házban lesz. A szállás mellé minden ott töltött vendégéjszakához vacsorát és reggelit biztosítunk. Ennek költsége 3820 Ft/fő/éj. Fontos, hogy ezt az összeget pályázati források felhasználásával csökkenteni fogjuk majd, de a támogatás mértékét csak a jelentkezések lezárása után tudjuk pontosítani.

Ezen kívül az ebédet a várban egyénileg kell megoldani, de a hozzávalókat a Szalamandra ház konyhájában a hűtőkbe pakolhatjuk.

A szállást reményeink szerint már július 30 -án vasárnap este minél többen igénybe veszitek, mert vidám szalonnasütéssel várunk benneteket. A vasárnapi szállás költsége 2820 Ft/fő, mivel vasárnapi vacsorát még nem szervezünk, de hétfői reggelit már igen.

Kérem, hogy jelentkezéseteket legkésőbb 2017. július 15-ig küldjétek el a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címre!

A jelentkezésben kérjük megjelölni, hogy mely napokra igényeltek szállást / étkezést.

A visszajelzés nem csak a szállások, hanem az ásatáson dolgozók létszáma miatt is fontos, így kérjük azok visszajelzését is, akik nem kívánják igénybe venni a szálláslehetőséget,csak dolgozni jönnének!

A költségek 30%-át előre kérjük átutalással befizetni, ennek határideje 2017. július 22.

Név: Szádvárért Baráti Kör
Számlaszám: OTP 11734152-20030982
Közlemény: "Vármentés" + kérjük, a neveteket írjátok be (nem mindig egyezik a számla tulajdonossal)

Szeretettel várunk mindenkit, hisz ne feledd, tiéd a vár!

Szádvár rád vár!

helyitermek2

htskk logo

gtnylogo

allamkincstar

naturama

 

                                                                       uszt 2020 logo   EU zaszlo RGB   mva logo   leader