Aggtelek – Ízes programok, vendéglátás és szakmai fórum a IX. Gömöri Gyümölcsfesztiválon

aggtelek1709Több ezer látogatót vonzott szeptember 2-án a Gömöri Környezet- és Tájfejlesztő Egyesület által az Aggteleki-cseppkőbarlang fogadó térségében rendezett IX. Gömöri Gyümölcsfesztivál.

A Borsod-Torna-Gömör Egyesület tájékoztató fórumot rendezett a Gyümölcsfesztivál keretében a Helyi Fejlesztési Stratégia LEADER intézkedéseinek ismertetéséről. Lengyelné Bencze Viktória munkaszervezet vezető tájékoztatta az érdeklődőket a Borsod-Torna-Gömör LEADER felhívásairól, azok céljairól, a pályázók köréről és a főbb pályázói tudnivalókról. Továbbá elmondta, hogy 2017. szeptember 11-ig fel kell tölteni a LEADER helyi felhívás tervezeteket a központi, ún. IIER rendszerbe. Összesen 730 millió Ft kerül kiírásra, öt különböző felhívás keretében, más-más benyújtási határnapokkal. A szabályossági vizsgálat 30 napot vesz igénybe. A LEADER helyi felhívások előre láthatóan december elejétől jelennek meg, egyesületünk honlapján (www.btge.hu). A pontos részleteket természetesen a rendeletek, a felhívások és a közlemények fogják tartalmazni. Végezetül a munkaszervezet vezető elmondja, hogy természetesen, mint eddig is a www.btge.hu weboldalon minden aktuális információ időben megtalálható a Borsod-Torna-Gömör Egyesület weboldalán, illetve kéri, hogy vegyenek részt a LEADER pályázatok benyújtásához kapcsolódó tájékoztató fórumainkon, melyeket több településen és időpontban fogunk megrendezni a pályázatok benyújtását megelőzően. Személyes konzultációkat is biztosítunk a leendő pályázóinknak projektjeik sikeres elkészítése érdekében a munkaszervezet irodájában (3780 Edelény, Belvárosi út 1.) munkanapokon 8.00-16.00 óráig.

A rendezvény tíz környékbeli település – Aggtelek, Gömörszőlős, Hét, Imola, Kurityán, Ragály, Sajógalgóc, Szuhafő, Trizs, Zubogy összefogásával valósult meg. A települési standokon a gömöri kertek és gyümölcsösök ízeit csodálhatták/kóstolhatták meg a határ mindkét oldaláról összesereglett turisták, kiránduló családok, baráti társaságok, szelíd motorosok és egyéb garabonciások. Klasszikus és még akár a „hadikommunizmus idejéből“ fennmaradt receptek alapján készült – például répa-narancs ízű – lekvárok, valamint gyümölcsökből és/is/vagy gyógynövényekből készült szörpök garmadáját kóstolhatták végig és vásárolhatták meg, s vihették haza zsákmányként az ínyenc látogatók.
aggtelek1709 1

Gyümölcsfesztivál ide, vagy oda – a részt vevő települések egy része főleg zöldségtermesztéssel foglalkozik – befőzött lecsót, paradicsomot és különféle savanyúságokat is kínáltak a jókedvű árusok, s természetesen a nehezebb fizikai munkához szükséges „háztáji gyümölcs“, mangalica szalonna is akadt.

Kürtős kalácsból, szilvalekvárral töltött gőzgombócból, házi süteményekből, tócsniból (placki), krumplilángosból (laksa), sztrapacskából sem volt hiány – degeszre ehette magát vele, aki már délelőtt ott sertepertélt a sistergő, rotyogó és fortyogó platnik, tepsik, fazekak és üstök környékén, s volt türelme kivárni a sorát a pultok előtt kígyózó éhes tömegben. Némelyik üstből akár friss szilvalekvárt is lehetett vételezni.

Frissen préselt gyümölcslevet és különféle őshonos gyümölcsfajtákat is kóstolhatott.

Az Aggteleki Nemzeti Park Tourinform-irodája előtt felállított színpadon már délelőttől egymás követték az előadók – az Alsószuhai Népdalkör, a népzenét játszó Csender Zenekar, a sajókazai Akkord Színpad Énekstúdiója, a Zubogyi Macskazaj Dalkör és a bluesos hangulatról gondoskodó Mangalica Zenekar.

Aki nem ehető vásárfiára vágyott, az a kézművesek által faragott, varrott, fűzött, vert, öntött, vagy más módon elkészített portékákból vehetett s vihetett haza magának vagy családjának valamilyen használati tárgyat, vagy csecsebecsét.
aggtelek1709 2

Rendkívül nagy sikere volt a Szárnyalló gyermek népi játszóháznak is, amelynek kipróbálásába nem csak a gyermekek feledkeztek bele, hanem a velük érkező szülőket és nagyszülőket is elvarázsolták a különféle természetes anyagokból készült csudálatos játékok.

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársai a természet csodáit bemutató hagyományos Zöld Szigettel voltak jelen a rendezvényen, ahol természetes alapanyagokból különféle hasznos vagy szemrevaló tárgyakat is alkothattak az elbűvölt látogatók.

A Borsod-Torna- Gömör Térségi Helyi Védjegyes termelői, kézművesei is részt vettek a rendezvényen, népszerűsítve termékeiket.

A megszerzett tapasztalatok révén fejleszthetjük a társadalmi hálózatokat és ezzel növelhetjük az együttműködéseket, identitástudatot, a helyi szolgáltatói, termelési lehetőségek, adottságok kihasználását.

helyitermek2

htskk logo

gtnylogo

allamkincstar

naturama

 

                                                                       uszt 2020 logo   EU zaszlo RGB   mva logo   leader