Fórumok, Rendezvények

Derenk – 300 év Tudományos-ismeretterjesztő konferencia Lengyelországban

Derenk2017. június 09-én került megrendezésre a lengyelországi Bialka Tatrzanska településen a Derenk elmúlt 300 évének történelmével kapcsolatos tudományos-ismeretterjesztő konferencia.

Háromszáz évvel ezelőtt a tátraaljai – szepességi határvidékről a górál szegénységből sokan elvándoroltak Magyarországra a jobb élet reményében. A Borsod-Torna-Gömör Egyesület területén levő Derenken telepedtek le.

A II. világháború idején Horthy Miklós kormányzó összefüggő vadászterületet kívánt itt kialakítani. 1943-ban kezdetét vette a helyi lakosság életterének újbóli megváltoztatása.


Az újabb áttelepülés vagy áttelepítés jobb körülményekkel és gazdagabb terméshozamú földekkel rendelkező falvakba történő átköltözést jelentett, de az együvé tartozás szétzilálását is.

Dr. Janusz Kamocki történésznek, a Krakkói Jagelló Egyetem professzorának, és Dr. Rémiás Tibor történésznek, a Miskolci Herman Ottó Múzeum osztályvezetőjének, sikerült kutatásaik eredményeképpen dokumentumokkal bizonyítani, hogy a XVIII. század elején, a lengyel telepesek a mai, Bukowina Tatrzanska, Bialka Tatrzanska és Czarna Góra településekről érkeztek az egykori Derenkre. Utódaik egy csoportja részt is vett a 2007. évi Derenki búcsún, ahol a kapcsolatok kölcsönös felvételéről, illetve bővítéséről döntöttek.

Az elmúlt évtizedben számos előrelépés történt Derenk múltjának feltárásával kapcsolatban, de a legfontosabb, hogy a magyarországi górál közösség újra felfedezte rokonságát.

A Borsod-Torna-Gömör Egyesület képviseletében Orosz Viktor ügyintéző vett részt.

 derenk170609

helyitermek2

htskk logo

gtnylogo

allamkincstar

naturama