Megvalósult projektjeink 2007-2013

Reformáció avagy vissza az eredethez

•    jogcím: EMVA LEADER IV. tengely

•   célterület megnevezése: Helyi értékek bemutatására és hagyományőrző rendezvények tartására alkalmas helyiségek (Táj-szobák, Kultúr-pajták, História-termek, Bemutató-porták) kialakítása

•   pályázó neve: Hangácsi Református Egyházközség

•   pályázat címe: REFORMÁCIÓ AVAGY VISSZA AZ EREDETHEZ

•   támogatás összege: 10.000.000,- Ft.

•   támogatás intenzitása: 100 %

 

•   a projekt rövid ismertetése:

Hangács községében 1621-től beszélhetünk reformátusságról. Az egyházközség istentiszteleti alkalmainak ma is helyet adó templom, eredetileg a Szathmáry Király család kastélya volt.

A család a kúriát el- és átadta a község reformátusságának, annak alsó szintjére és a köré földet hordtak, s annak felső szintjét alakították át, majd szentelték 1885-ben templommá.

Az Isten háza ma úgy néz ki, mintha dombon állna, pedig saját maga a domb. A földszintjén, pedig a Sárospataki Református Kollégium Szathmáry Király György Múzeumának nyilvántartott Egyháztörténeti Múzeum kapott helyet 2001-ben, feltárása után.

Mindemellett a templom tornya alatt felfedezetlen maradt a család különleges freskóval díszített kriptája, amely eddig is várta, hogy napvilágra kerüljön.

Célunk volt, a kripta feltárása és a benne lévő értékes falfestmény megmentése az utókor számára, amely ma látogathatóvá vált.  Továbbá a nem megfelelő szellőztetési rendszere miatt a templom fából készült padlózata erősen romlani kezdett, több helyen átkorhadt a fapadlózat. Felújításunk keretében sikerült megvalósítani a templom aljzatának cseréjét, ami egyben a múzeum födém része is.  A csere során szellőző rendszer került kialakításra, amely természetes módon gondoskodik a templom pincéjében létrejött múzeum párájának elvezetéséről, ezen felújításnak köszönhetően a múzeum ma egész évben látogatható.

kep 2 kep 4

vissza

helybenjo logo

htskk logo

qr vedjegyesek tamogatasa

allamkincstar

naturama
btge youtube